Un vas cu grafit în pastă descoperit la Ciumești

Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, este de remarcat un vas cu grafit în pastă, fiind descoperit un singur exemplar în toată necropola.
Vasul, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, are o formă de butoiaș cu pereții umflați în apropierea buzei. Pe corp are un decor striat cu pieptenele, situat mai jos de linia adâncită care separă buza de pântecele vasului, până la fund. Înălțimea vasului este de 17,3 cm. Vasul a fost descoperit în M. 3/1962, un mormânt de incinerație. În cuprinsul gropii (de formă ovală cu dimensiunile de 1,2 x 1,8 m) s-au găsit numeroase fragmente de oase calcinate amestecate cu cenușă și cărbune, obiecte de inventar (trei fibule, o brățară, o cataramă, un cuțit din fier), ofrande, vase și oase de animale (de porc și de pasăre), răspândite în întreaga groapă. Forma și decorul vasului sunt comune în necropolele și așezările LaTènului mijlociu și târziu. Practic, nu există aproape nici o așezare în care să nu se fi descoperit astfel de vase, utilizate mai mult ca sigur la prepararea hranei.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.

✍️ Dr. Ardeleanu Marius – muzeograf

#vascugrafit

SONY DSC
Share This Post On