În colecţia de numismatică a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş se află printre alte monede antice, medievale şi moderne, 16 monede romane care alcătuiesc colecţia Pipaş, denumită astfel după numele colecţionarului Nicolae Pipaş de la care au fost achiziţionate monedele în anul 1988. Dintre cele 16 monede am reuşit să identificăm un număr de 13 monede, toate emise în perioada imperială între anii 88 p. Chr. şi 375 p. Chr. Din păcate, pentru niciuna dintre monede nu se cunoaşte locul descoperirii, acesta nefiind specificat în procesul verbal de recepţie.
O primă piesă din colecţia Pipaş este o monedă de bronz, mai exact un sestertius cu greutatea de 19,52 g și dimensiunile de 34,5 X 36,5 mm, starea de conservare fiind bună. Pe avers este reprezentat împăratul Domitianus orientat spre dreapta, pe cap purtând cunună de lauri. Pe revers este reprezentat tot împăratul Domitianus, orientat spre stânga, stând pe un scaun aşezat pe o platformă joasă pe care se află două vase și dând fumiganţi unui bărbat însoţit de un copil, ambii orientaţi spre dreapta; în fundal este reprezentat un templu. Legenda de pe avers este IMP CAES DOMIT AVG GERM P M TR P VIII CENS PER PP/ Imp(erator) Caes(ar) Domit(ianus) Aug(ustus) Germ(anicus) P(ontifex) M(aximus) Tr(ibunicia) P(otestate) Octavum Cens(or) Per(petuus) P(ater) P(atriae), iar pe revers aceasta este COS XIIII LVD SAEC SVF PD SC/ Cons(ul) Quartum Decimum Lud(os) Saec(ulares) Suf(fimenta) P(opulo) D(edit) S(enatus) C(onsulto) (referințe: RIC II, 376). Traducerea legendei de pe monedă este: Avers – Împăratul Caesar Domitianus, Augustul, Învingătorul Germanicilor, Mare Pontif, investit cu puterea tribuniciară pentru a opta oară, Cenzor Perpetuu, Părintele Patriei; Revers – Consul pentru a paisprezecea oară, de Jocurile Seculare a dat suffimenta (fumiganți) poporului prin Decret al Senatului. Moneda se datează în anul 88 p. Chr. și a fost emisă de monetăria din Roma cu ocazia organizării celei de a șaptea celebrări a Jocurilor Seculare (Ludi Seculares), din ordinul împăratului Domitianus; ea ilustrează împărțirea de fumiganți precum uleiuri parfumate, torțe, lumânări, sulf, bitum pentru ceremonialul public de purificare de dinaintea Jocurilor Seculare.
Bibliografie: Raul Cardoş, „Monede romane din colecția Pipaș în Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”, în „Marmatia”, publicație periodică a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, nr.13, 2016, p. 21-32.
✒️ Raul Cardoș – muzeograf
📸 Zamfir Șomcutean – conservator bunuri culturale mobile