Minerit şi civilizaţie în Maramureş

Expoziţia  Minerit şi civilizaţie în Maramureş face parte dintr-un program de cercetare iniţiat de către muzeu în urmă cu 5 ani şi care a avut două componente: un proiect editorial, finalizat  în anul  2010 prin editarea albumului cu acelaşi titlu, în cadrul seriei “Colecţii muzeale” şi un proiect expoziţional care să pună în valoare patrimoniul de tehnică minieră.

Expoziţia pune în valoare o parte a patrimoniului Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş care cuprinde 1500 de piese datând din perioada cuprinsă între secolele XIV-XX. Zonele miniere de unde provin acestea sunt Baia Mare, Baia Sprie,  Băiuţ, Nistru, Ilba, Cavnic, Baia Borşa, Ocna şugatag, Coştiui.

Tipologic, bunurile culturale au fost grupate astfel: unelte, mijloace pentru evacuarea minereului din subteran, mijloace de iluminat (instituţia păstrează o colecţie superbă de opaiţe şi lămpi de mina), veşminte şi accesorii. Acestora li se adaugă componente păstrate in situ de la prima instalaţie de afinare din România care a funcţionat în acest spaţiu începând cu anul 1926 până în 1967, inclusiv cel mai bine păzit spaţiu din zonă, Trezoreria, unde se păstrau lingourile de aur şi argint înainte de a ajunge în seifurile Băncii Naţionale a României.

Unicitatea şi vechimea unora dintre piese, precum şi integrarea expoziţională a instalaţiilor păstrate in situ constituie atu-urile acestei expoziţii unice în peisajul muzeal românesc.  Ambianţa este întregită de istoria clădirii care a fost legată intrinsec de minerit şi monetărie, aici funcţionând, de la mijlocul secolului XVIII, Inspectoratul Superior Minier  şi Monetăria.

minerit_foto1

minerit_foto2

minerit_foto3

minerit_foto4

Afis-minerit