Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş derulează în perioada august-octombrie 2018 proiectul cultural intitulat Comori din Ţara Codrului, proiect realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. În data de 26 septembrie a fost organizat la Şcoala Gimnazială din Oarţa de Sus, atelierul de lucru şi creaţie Ceramica preistorică, antică şi de Băiţa, acesta fiind cel de-al treilea atelier din cadrul seriei de programe interactive şi educative cuprinse în proiect.
Cu această ocazie, olarul Raul Crăciun a susţinut o demonstraţie de lucru la roata olarului, apoi i-a introdus pe elevii din ciclul primar şi gimnazial al şcolii din sat prezenţi la atelier, în frumoasa lume a olăritului, ajutându-i să realizeze ei înşişi, cu propriile mâini, diferite obiecte ceramice la roata olarului. Sub îndrumarea membrilor asociaţiilor partenere Omnis Barbaria şi HistArch, copiii au învăţat care sunt paşii ce trebuiesc urmaţi în cazul obiectelor din lut lucrate cu mâna, fără ajutorul roţii olarului, ei încercând să modeleze diferite forme ceramice preistorice şi antice precum statuete antropomorfe şi zoomorfe, ceşti, boluri etc.
Atelierul de lucru şi creaţie Ceramica preistorică, antică şi de Băiţa a fost realizat cu sprijinului cadrelor didactice şi a doamnei director Lavinia Gherman de la Şcoala Gimnazială Oarţa de Sus, precum şi cu sprijinul partenerilor din cadrul proiectului cultural Comori din Ţara Codrului, Primăria Oarţa de Jos, Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a., Asociaţia Omnis Barbaria şi Asociaţia HistArch.