Vineri, 17 iulie 2020, la ora 18.00, la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” va avea loc vernisajul expoziției „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a) și lansarea lucrării „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II”. La evenimentul cultural moderat de dr. Elena Băjenaru, managerul instituției gazdă, vor fi prezenți patru membri din echipa proiectului expozițional și editorial: Delia Voina (de la Muzeul Național Brukenthal), Diana Kinces (de la Muzeul Județean Satu Mare), dr. Adonis Mihai (de la Muzeul de Istorie Sighișoara) și dr. Marius Câmpeanu (de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș).
Expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a) a fost organizată în noiembrie 2019 de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara. La începutul anului 2020 (ianuarie-aprilie), expoziția a mai fost itinerată de Muzeul de Istorie Sighișoara. La Cetatea Făgărașului expoziția va putea fi vizitată în perioada 17-31 iulie 2020.
Lucrarea care va fi lansată reunește un număr de șapte studii științifice: „Mezey Lajos și primul atelier fotografic din Oradea” (autori: dr. Ioan Ciorba, Ștefan Toth), „Un atelier fotografic, trei artiști-fotografi. Un patrimoniu ce trebuie descoperit” (autor: Delia Voina), „Din viața și activitatea fotografului Ludwig Friedrich Schuller” (autor: dr. Adonis P. Mihai), „Frații Dunky Kálmán (1858–1935) și Dunky Ferenc (cca. 1860–cca. 1941)” (autor: dr. Melinda Mitu), „Dr. Cserni Adalbert (1842-1916), spirit enciclopedic și european” (autor: Ionela Simona Mircea), „Huszthy Mátyás (1876-1955), inițiatorul primei școli de fotografie în Baia Mare (dr. Marius Câmpeanu) și „Patrimoniul foto–documentar transmis posterității de artiștii fotografi Iuliu Pop și Ioniță G. Andron” (autori: dr. Daniela Bălu și Diana Kinces). Demersul editorial are menirea de a aduce în atenția cititorilor date referitoare la viața și activitatea a 11 fotografi, din care trei (Mezey Lajos, Theodor Glatz, Ludwig Friedrich Schuller) au activat în deceniul 6 al secolului al XIX-lea, în perioada de pionierat a fotografiei în Transilvania. Lucrarea oferă și o selecție ilustrativă, bazată în principal pe colecții de fotografii și clișee, deținute de instituții muzeale, fiind și o formă atractivă de valorificare a unui segment patrimonial de excepție.