Moneda de față face parte din seria de 16 monede romane ce alcătuiesc colecția Pipaş a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, colecția fiind denumită astfel după numele colecţionarului Nicolae Pipaş de la care au fost achiziţionate monedele în anul 1988. Dintre cele 16 monede am reuşit să identificăm un număr de 13 monede, toate emise în perioada imperială între anii 88 p. Chr. şi 375 p. Chr.
Moneda este realizată din bronz, având nominalul AE4, greutatea de 0,94 g și dimensiunile de 14,7 X 15,9 mm, starea de conservare fiind satisfăcătoare. Pe avers este reprezentat bustul Romei orientat spre stânga, purtând coif şi mantia imperială. Pe revers este reprezentată lupoaica orientată spre stânga, alăptând pe cei doi gemeni, Romulus și Remus; două stele deasupra lupoaicei. Legenda de pe avers este VRBS ROMA, iar reversul nu are legendă, apare doar în exergă marca monetăriei și officina (epsilon) SMTSε (referințe: RIC VII, 229). Moneda se datează între anii 330 – 333 p. Chr. și a fost emisă de monetăria din Thessalonica.
Între anii 330 – 346 p. Chr., împăratul Constantinus I (cunoscut mai ales sub numele de Constantin cel Mare) și fiii săi emit o serie de monede comemorative ce cuprind două tipuri principale: tipul întâi cu legenda CONSTANTINOPOLIS, pentru a marca fondarea orașului Constantinopol în anul 330 p. Chr. și tipul doi cu legenda VRBS ROMA, pentru a reafirma orașul Roma ca fiind centrul tradițional de putere al Imperiului Roman. Monedele din cel de-al doilea tip, din care face parte și moneda de față, prin imaginea lui Romulus și Remus alăptați de lupoaică, fac trimitere la fondarea Romei, care ar fi avut loc, conform tradiției antice romane, la 21 aprilie 753 a. Chr.. Cele două stele de pe revers situate deasupra lupoaicei, îi reprezintă pe gemenii Dioscuri, Castor și Pollux.
Bibliografie: Raul Cardoş, Monede romane din colecția Pipaș în Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, ,,Marmatia”, publicație periodică a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, nr. 13, 2016, 21-32.
✒️Cardoș Raul – muzeograf
📸 Zamfir Șomcutean