Denarius roman Geta

Moneda de față face parte din seria de 16 monede romane ce alcătuiesc colecția Pipaş a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, colecția fiind denumită astfel după numele colecţionarului Nicolae Pipaş de la care au fost achiziţionate monedele în anul 1988. Dintre cele 16 monede am reuşit să identificăm un număr de 13 monede, toate emise în perioada imperială între anii 88 p. Chr. şi 375 p. Chr.
Moneda este un denarius roman de argint, cu greutatea de 2,62 g și dimensiunile de 18,1 X 18,2 mm, starea de conservare fiind bună. Pe avers este reprezentat bustul drapat și cu capul descoperit al împăratului Geta orientat spre dreapta. Pe revers este reprezentată zeița Felicitas orientată spre stânga, ţinând caduceul în mâna dreaptă şi cornucopia în mâna stângă; Felicitas reprezenta personificarea divină a fericirii, binecuvântării dar și a productivității, fiind cultivată ca zeiță în mitologia romană. Legenda de pe avers este P SEPT GETA CAES PONT / P(ublius) Sept(imus) Geta Cæs(ar) Pont(ifex), iar pe revers aceasta este FELICITAS PVBLICA (referințe: RIC IV.1, 9a). Traducerea legendei de pe monedă este: Avers – Publius Septimus Geta Cæsar, Pontif; Revers – Fericirea publică. Moneda se datează între anii 200-202 p. Chr. și a fost emisă de monetăria din Roma. Ea face parte din seria de monede emise pentru a consemna primirea titlui de Caesar de către Geta la 28 ianuarie 198 p. Chr., când fratele său mai mare Caracalla este numit coregent (în calitate de Augustus) de către tatăl lor, împăratul Septimius Severus. Geta este portretizat pe aversul acestei monede sub chip de copil, deoarece la momentul primirii titlului de Caesar, el avea vârsta de aproape 9 ani (născut la 7 martie 189 p. Chr.).
Bibliografie: Raul Cardoş, Monede romane din colecția Pipaș în Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Marmatia, 13, 2016, 21-32.

✒️ Raul Cardoș – muzeograf
📸 Zamfir Șomcutean

#denariusroman
#MuzeulJudețeandeIstorieșiArheologieMaramureș

Share This Post On